Λαϊκή Συσπείρωση: Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των συνδημοτών μας το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 του Δήμου Καβάλας
Την άποψη ότι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας, που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι μακριά από τις πραγματικές τους ανάγκες, εκφράζει με ανακοίνωση της η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και του δημοτικού της συμβούλου Χρήστου Ποτόλια
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» πιστεύουμε ότι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας των ΟΤΑ, με τα βάρη να πέφτουν στις πλάτες του λαού, με τους κάθε λογής «κόφτες» από το κεντρικό κράτος, με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και το κριτήριο «κόστους – οφέλους» να αποτελούν τα ιερά δισκοπότηρα της ΕΕ-εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων διαχρονικά του δήμου, το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου είναι από χέρι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας.
Το Τ.Π. της διοίκησης του δήμου, όπως και όλων των προηγούμενων, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κατασκευαστικών εταιριών, των μελετητικών γραφείων κλπ. Τα έργα που προτείνονται στην πλειοψηφία τους έχουν ως κριτήριο είτε την συντήρηση ή τη δημιουργία υποδομών που έχουν ανάγκη οι ποικιλώνυμοι «επενδυτές», οι εργολάβοι.
Έργα που έχει ανάγκη ο λαός, όπως ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση (διαχείριση υδάτινων πόρων, καθαρισμοί, φράγματα κλπ), στην αντιπυρική προστασία (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός αγροτικών και επαρχιακών δρόμων κλπ), στην αντισεισμική θωράκιση, παραμένουν στις… καλένδες!
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας απολογισμός για το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα, αναλυτική κατάσταση για τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, καθιστά την εισήγηση ευχολόγιο, ιδιαίτερα για κάποιες περιπτώσεις έργων που έρχονται και επανέρχονται κάθε χρόνο, όμως δεν προχωρούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα μόλις τα 5 από τα 39 έργα είναι νέα! Τα 34….επανέρχονται!
Περιλαμβάνει το Τ.Π. πληθώρα αποσπασματικών παρεμβάσεων, χωρίς καμία συνοχή και συνέχεια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας και κόστους, εκτός λίγων εξαιρέσεων, που και αυτά στην πλειοψηφία τους υποχρηματοδοτούνται ή χρηματοδοτούνται από τα λαϊκά νοικοκυριά που χρυσοπληρώνουν ξανά και ξανά, σε κράτος και τοπική διοίκηση, για βασικές ανάγκες.
Οι πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις είναι τα αρδευτικά έργα που αφορούν τους βιοπαλαιστές αγρότες του δήμου και χρηματοδοτούνται από ανταποδοτικά τέλη, ο νέος οδικός άξονας και οι υποδομές Περιγιαλίου από εισφορά σε χρήμα των κατοίκων, όπως και η ανάπλαση πλατείας Ποταμουδίων που χρηματοδοτείται από πρόστιμα αυθαίρετων. Ενάμιση εκατομμύριο ευρώ προέρχονται από τέτοιες πηγές.
Επίσης στην πλειοψηφία τους τα έργα που αφορούν τα σχολειά είναι μελέτες επί μελετών και καμία ουσιαστική παρέμβαση, ενώ προβλέπονται και συνεχίζονται, οι περιβόητες αναπλάσεις που ταλαιπωρούν το λαό της πόλης και γεμίζουν τα ταμεία των κατασκευαστικών εταιριών. Αντίστοιχα ελάχιστα για την οδική ασφάλεια, την αποκατάσταση γεφυρών, χειμάρρων, τον οδοφωτισμό και τη σήμανση, τα έργα οδοποιίας, τις ασφαλτοστρώσεις, κλπ.
Η «στήριξη» των εργολάβων, η έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού προσωπικού, εξαφάνισαν τα έργα αυτεπιστασίας, τις δυνατότητες μελέτης και εκτέλεσης έργων που έχουν ανάγκη οι συνδημότες μας.
Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη υπέρ του λαού μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, όπου αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Με τιμονιέρη της οικονομίας την ίδια την εργατική τάξη, με τους δικούς της θεσμούς εξουσίας διαρθρωμένους σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να πραγματοποιηθούν έργα που θα δώσουν πραγματική ανάσα στους συνδημότες και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, το φυσικό και αστικό περιβάλλον.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε αυτό το δρόμο θα συνεχίζει να παλεύει μαζί με το λαό. Καταψηφίζουμε το ΤΠ για το 2025 και ας έχουν προβλέψει οι κυβερνήσεις, με το θεσμικό τους πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση, να μας στερούν το δικαίωμα αυτή η ψήφος να καταμετράται. Αρκεί που καταγράφεται στη λαϊκή συνείδηση»!