FOCUS

Οι Γιατροί της ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης απέναντι στις πολιτικές απαξίωσης τους

Το Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των συναδέλφων Προέδρων των Ενώσεων Γιατρών των Νοσοκομείων Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης θα φιλοξενήσει ευρεία σύσκεψη των Ενώσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15/11/23 με σκοπό το συντονισμό κοινών δράσεων όλων των Νοσοκομείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέναντι στις πολιτικές απαξίωσης τους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η ΠΟΕΔΗΝ παρουσίασε τον “χάρτη” των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τον οποίο στην ανατολική Μακεδονλια και Θράκη τα προβλήματα ανά περιοχή είναι τα εξής:

ΚΑΒΑΛΑ: Ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού με ακάλυπτες πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων, στο Παραϊατρικό προσωπικό ακάλυπτες τα 65% των οργανικών θέσεων. Στο Ιατρικό προσωπικό η έλλειψη είναι πάνω του 35% των οργανικών θέσεων και το υπόλοιπο προσωπικό 35 με 40% των οργανικών θέσεων. Υπάρχει αδυναμία κατασκευής για αντιπυρική ζώνη. Επίσης Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης. Δεν υπάρχει Διοικητικό συμβούλιο από το Φεβρουάριο του 2023,λόγω ελλείψεων μελών. Ανεφάρμοστος οργανισμός Νοσοκομείου, κωλυσιεργία στην ανανέωσή του.

ΔΡΑΜΑ: Αυτή τη στιγμή σε μια Παθολογική κλινική που έχει αναπτυγμένες 52 κλίνες εργάζονται 2 γιατροί μόνιμοι και ένας ακόμη ο οποίος είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει μεγάλη έλλειψη Παθολόγων και καλύπτεται με μετακίνηση ανά 15 ημέρες από άλλα Νοσοκομεία. Το ίδιο συμβαίνει και στη ΜΕΘ που υπάρχουν 2 γιατροί και μετακινείται η Διευθύντρια από τη ΜΕΘ της Καβάλας. Υπάρχει μόνο ένας Ουρολόγος και ένας Οφθαλμίατρος. Η τεχνική υπηρεσία έχει φτάσει το 80% κενές θέσεις και στο υπόλοιπο προσωπικό επίσης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Τα Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης ειδικά στον Αξονικό Τομογράφο και στους Υπέρηχους.

ΞΑΝΘΗ: Μεγάλη έλλειψη Ιατρικού προσωπικού γι’ αυτό είναι κλειστή η ΜΕΘ πάνω από δύο χρόνια. Η Παθολογική κλινική καλύπτεται μόνο με 3 γιατρούς μόνιμους. Γι’ αυτό και καλύπτονται από άλλους Νομούς και Ιδιώτες που έρχονται με μπλοκάκι. Στην Χειρουργική κλινική υπάρχουν 5 γιατροί χωρίς ειδικευόμενους και έτσι δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία μόνο επείγοντα. Τα Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού όπως και οι Κλινικές. Η Ουρολογική Κλινική είναι με 3 γιατρούς και υπολειτουργεί επίσης. Έχει γίνει σύμβαση με Ιδιώτη για δευτερογενείς διακομιδές και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού σε σημείο που οι επικουρικοί και ΟΑΕΔ είναι περισσότεροι από τους μόνιμους (πάνω από 100 άτομα). Αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους θα σταματήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου. Υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες γιατί τα Ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν εξαιτίας της υποστελέχωσης.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Υπάρχει τεράστια υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες και σύμφωνα με τις κλίνες που είναι 130, έπρεπε να εργάζονται 180 εργαζόμενοι και αυτή τη στιγμή εργάζονται 125. Τα οφειλόμενα repo ξεπερνούν τις 5.000.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Μεγάλο πρόβλημα με το κτιριακό, που είναι το πιο παλιό κτίριο στη Περιφέρεια και είναι επικίνδυνο. Περισσότεροι είναι οι Επικουρικοί και ΟΑΕΔ υπάλληλοι γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως ανανέωση των συμβάσεων του υπάρχοντος προσωπικού και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Κ.Υ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ: Το πρόβλημα είναι στις διακομιδές. Έφεραν υπαξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδευτούν και να δουλέψουν. Τους εκπαίδευσαν για 2 με 3 ώρες και άρχισαν να δουλεύουν. Το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να αναλάβει την εκπαίδευσή τους.

Κ.Υ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού κυρίως σε Ιατρικό και Παραϊατρικό Προσωπικό. Επίσης υπάρχει ένα ασθενοφόρο ιδιόκτητο από δωρεά, με μία συνάδελφο μόνιμη ως πλήρωμα ασθενοφόρου και μία συνάδελφο Επικουρική στις πρωτογενής διακομιδές που συνοδεύονται από Νοσηλεύτριες. Το ασθενοφόρο αυτό εξυπηρετεί και το Κ.Υ. Πρίνου. Έχουν ακτινολογικό τμήμα μόνο για ακτινογραφίες. Δεν υπάρχουν άλλα ιατρικά μηχανήματα.

Κ.Υ. ΣΟΥΦΛΙΟΥ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το ΕΚΑΒ δεν δουλεύει πια λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επίσης στα αγροτικά ιατρεία χρειάζονται τουλάχιστον ένα Νοσηλευτή ή Νοσηλεύτρια.

Κ.Υ. ΔΙΚΑΙΩΝ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού Νυχτοφυλάκων επειδή δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Ελλείψεις ιατρών. Δεν υπάρχει Μικροβιολόγος, δεν υπάρχει Ακτινολόγος ενώ υπάρχουν Ιατρικά μηχανήματα. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό υπηρετούν μόνο Επικουρικοί και αν λήξουν οι συμβάσεις τους δεν θα υπηρετεί κανείς. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις διακομιδές γιατί δεν υπάρχουν Οδηγοί παρά μόνο 2 Επικουρικοί από τους οποίους ο ένας βγαίνει σε σύνταξη. Επίσης έφεραν ως πλήρωμα ασθενοφόρου 3 Στρατιωτικούς που τους εκπαίδευσαν λίγες ώρες. Μετά από λίγο καιρό τους ενημέρωσαν ότι πρέπει να φύγουν και έφεραν καινούργιους. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν πάλι εκπαίδευση. Οι εφημερίες των Γιατρών δεν μπορούν να καλύψουν όλο τον μήνα, γιατί υποχρεώνονται να συνοδεύουν και το ασθενοφόρο. Η έλλειψη τεχνικού προσωπικού επίσης δημιουργεί προβλήματα. Όλοι οι εργαζόμενοι κάνουν τους τεχνικούς.

Κ.Υ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ: Το πρόβλημα είναι οι μετακινήσεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Πριν την πανδημία (τα τελευταία δύο χρόνια το Κ.Υ. ήταν εμβολιαστικό κέντρο) μετακινούνταν το προσωπικό σε άλλο Νοσοκομείο και αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Υπάρχουν 4 Επικουρικοί και 18 μόνιμοι υπάλληλοι. Υπάρχουν ελλείψεις σε Καρδιολόγο και Παιδίατρο. Επίσης στη Φύλαξη και την καθαριότητα είναι όλοι Επικουρικοί υπάλληλοι και ΟΑΕΔ των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τους και θα πρέπει να ανανεωθούν για να μην κλείσει το ΚΥ.

Κ.Υ. ΙΑΣΜΟΥ: Στο Κ.Υ. υπηρετούν 12 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό από τους οποίους οι 5 είναι μόνιμοι και οι 7 Επικουρικοί και ΟΑΕΔ. Μείζον πρόβλημα είναι ότι το εργαστήριο δεν έχει παρασκευαστή. Επίσης υπάρχει μεγάλη Έλλειψη Πληρωμάτων Ασθενοφόρου. Διακομιδές εκτελούν οι Νοσηλεύτριες, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Κ.Υ.

Κ.Υ. ΣΑΠΠΩΝ: Υπηρετούν 9 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό και 4 βρίσκονται σε απόσπαση. Οι 2 είναι στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και οι άλλοι δύο στο Κ.Υ. Αλεξανδρούπολης.