Νέοι Διευθυντές σε όλα σχεδόν τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Καβάλας. Στην επιλογή διευθυντών σε όλη τη χώρα η συνέντευξη απογείωσε “μπλε” υποψηφίους

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας ανακοίνωσε τις τοποθετήσεις των νέων διευθυντών σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του Ν. Καβάλας. Πραγματικά είναι πολύ λίγα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στο νομό Καβάλας που δεν αλλάζουν διευθυντή.

Στα Δημοτικά δε της Καβάλας, μπήκαν 58 νέοι διευθυντές!

Οι επιλογές των διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εννοείται ότι θα χαρακτηρίζονταν από αξιοκρατία μετά τις τελευταίες αλλαγές που προώθησε η Νίκη Κεραμέως. Αυτό προέβλεπε το κυβερνητικό αφήγημα.

Προφανώς μετά την κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα τοπικά συμβούλια επιλογής, η Υπουργός θα είχε πιστέψει ότι πια θα θριαμβεύσει η αντικειμενικότητα στις κρίσεις αλλά τελικά αυτό που θριάμβευσε ήταν το πολιτικό ρουσφέτι παλαιοκομματικού τύπου. Γιατί αυτός ήταν, όπως όλα δείχνουν, και ο τελικός στόχος. Η προώθηση των ημετέρων στην κεφαλή των σχολείων οι οποίοι με τη σειρά τους θα προωθούν χωρίς πολλές ερωτήσεις την κυβερνητική πολιτική.

Όπως σημειώνουν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην υπουργό Νίκη Κεραμέως για «παρατυπίες κατά την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συμβούλων εκπαίδευσης και καταγγελίες περί διαβλητής διαδικασίας», στις 6 Δεκεμβρίου 2022 αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι κατόπιν ενστάσεων αναμορφωμένοι αξιολογικοί πίνακες των συμβουλίων επιλογής σχολικών συμβούλων, ενώ ακολούθησε η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος των συνεντεύξεων των υποψηφίων. Όμως οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες του Α’ Συμβουλίου Επιλογής που αφορούν τους υποψηφίους των περιφερειακών διευθύνσεων Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια» στις 29 Μαρτίου 2023!

Έτσι, αφού είχε στρωθεί το έδαφος, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να κλείσει την «παρακαταθήκη» του νομοθετώντας κατάλληλα και προκηρύσσοντας τελικές κρίσεις πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών και τη διάλυση της Βουλής. Από τον Μάρτιο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης ανακοίνωνε τον οδικό χάρτη σε διαδικτυακή συνάντηση με τους διευθυντές εκπαίδευσης: τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής θα ανακοίνωναν τους τελικούς πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων στις 5 Απριλίου, αμέσως μετά, στις 6-7 Απριλίου, οι επιλεγέντες διευθυντές θα δήλωναν σχολεία προτίμησης και στις 8 Απριλίου θα είχαν ανακοινωθεί οι τοποθετήσεις. Μάλιστα, ο Αλ. Κόπτης είχε επισημάνει ότι οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης θα είχαν ανακοινωθεί όλοι μαζί στις 5 Απριλίου ακόμη κι αν κάποια Τοπικά Συμβούλια είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες νωρίτερα.

Οι ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί από τη σημερινή (20.04.2023) τελική τοποθέτηση απέχουν χρονικά δύο εβδομάδες, ενώ και ο χρόνος των εκλογών απέχει πλέον μόλις έναν μήνα από σήμερα. Πέραν της βιασύνης το υπουργείο Παιδείας επέδειξε και προχειρότητα. 

προέκυψαν οι καταγγελίες για παρατυπίες και για ευνοιοκρατία των «γαλάζιων» εκλεκτών. Στη Λέσβο κατατέθηκαν 76 ενστάσεις για τη μοριοδότηση των υποψηφίων σε σύνολο 89 αιτήσεων, που οδήγησαν «στη μετέπειτα αναγνώριση και μοριοδότηση μάλιστα μιας σειράς δικαιολογητικών που όπως φαίνεται λανθασμένα δεν υπολογίστηκαν, ενώ δεν έγινε το ίδιο για μία σειρά ακόμα πραγματικών τυπικών προσόντων, που τελικά δεν λήφθηκαν υπόψη χωρίς αιτιολόγηση».

Η ΟΛΜΕ κατήγγειλε ότι ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε πολλά συμβούλια επιλογής και ανακοίνωσε μια χαρακτηριστική περίπτωση: «Αποκορύφωμα της παραβίασης των βασικών κανόνων ισονομίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης αποτελεί το γεγονός ότι διευθυντής Εκπαίδευσης και πρόεδρος Συμβουλίου Επιλογής είναι και συγγραφέας βιβλίου (που πωλείται έναντι υψηλού αντιτίμου) για την “επιτυχία” των υποψηφίων διευθυντών/τριών στη “συνέντευξη”!».

Κι αυτό επειδή η «συνέντευξη» ήταν το μεγάλο «μαγειρείο», όπως καταγγέλλεται από πολλούς. «Όπου βλέπετε “20” στη συνέντευξη είναι κυβερνητικοί. Όπου βλέπετε “16” στη συνέντευξη είναι αριστεροί. Μας ξήλωσαν όλους! Μας τσάκισαν στις συνεντεύξεις. Οι νέοι διευθυντές Β/θμιας Εκπ/σης θα είναι όλοι ΝΔ» ήταν το μήνυμα καταγγελίας που είχε έρθει στο Documento. Η ιστοσελίδα alfavita.gr επιβεβαιώνει ουσιαστικά την καταγγελία καθώς «με άριστα το 20, ο μέσος όρος της βαθμολογίας στις συνεντεύξεις των υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης ανήλθε στο 17,41. Μια ομάδα υποψηφίων, όμως, με κοινό χαρακτηριστικό τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, βαθμολογήθηκε ως εξής: από τους 20 συμμετέχοντες στις κρίσεις διευθυντών, οι 19 βαθμολογήθηκαν με 20 και ο εικοστός με 19. Δηλαδή ο μέσος όρος τους ήταν 19,95». Και επισημαίνει το τραγελαφικό συγκεκριμένος υποψήφιος στη Διεύθυνση ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος τυγχάνει να στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, εμφανίζεται με βαθμολογία συνέντευξης 23,7 με άριστα το 20!

«Μαγειρείο ημετέρων αρίστων» 

Σε Λέσβο, Μακεδονία, Κεφαλονιά, Φθιώτιδα, Ημαθία, Κυκλάδες, Λασίθι και Αττική εμφανίστηκαν καταγγελίες για παρατυπίες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ υποψήφιοι δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν μπροστά σε αυτό το περιβάλλον αναξιοκρατίας ενώ καταγγέλθηκαν και άλλα «παραπτώματα», όπως σε άλλους να κάνουν μόλις μία ερώτηση και σε άλλους πάνω από δέκα, άλλοι έμπαιναν κι έφευγαν και άλλοι «ανακρίνονταν» επί ώρα, άλλοι δέχονταν επαίνους για το «γνωστό» έργο τους και άλλοι δέχτηκαν απειλές επειδή έκαναν ένσταση επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας κατέγραψε ένα κραυγαλέο περιστατικό προαποφασισμένων επιλογών με συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ στη Λέσβο και μέλος του συμβουλίου επιλογής όπως και πλήθος παρατυπιών: πρώτου βαθμού συγγένεια υποψηφίων με κριτές, συμμετοχή αιρετού παρότι απαγορευόταν εκ του νόμου, πολλαπλή ανάρτηση των πινάκων με διαφορετική κατάταξη κάθε φορά.

Από τη διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι κάθε τοπικό συμβούλιο ακολούθησε διαφορετικά κριτήρια στη μοριοδότηση, στην αποδοχή δικαιολογητικών κ.λπ., δείγμα ότι στόχος δεν είναι η ανάδειξη των καταλληλότερων, αλλά των «ημέτερων».