Ανοιχτός για ολιγομελείς ομάδες ο Τύμβος Καστά. Φθορές και εργασίες με αργούς ρυθμούς καταγγέλει η Περιστέρη
Το φημισμένο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, στον δήμο Αμφίπολης, θα είναι επισκέψιμο από ολιγομελείς ειδικές ομάδες κοινού από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια επίσκεψης που έκανε στον χώρο, προκειμένου να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών.
Μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εφορείας Σερρών, συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που το ταφικό μνημείο θα μπορέσει να αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό, τόνισε ότι αυτό τοποθετείται γύρω στο 2027 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου.
Η ανασκαφή στον λόφο Καστά το 2014, κέντρισε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχαιολογικής οικογένειας και της διεθνούς κοινότητας και όχι αδίκως.
Το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, απαιτούσε παρεμβάσεις και εργασίες για να μπορέσει να είναι επισκέψιμο, έστω και μερικώς.
Όμως, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι εργασίες στο μημείο. Η κ. Περιστέρι αποκάλυψε ότι η υγρασία έχει προχωρήσει αρκετά στο τόσο σημαντικό μνημείο. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της για το σημαντικό αυτό μνημείο στην Αμφίπολη, η κα Περιστέρη ζητά για άλλη μια φορά το μνημείο να γίνει επισκέψιμο για όλους
Η διάσημη αρχαιολόγος Κμίλησε στο ΕΠΙΛΟΓΕΣ και την εκπομπή ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και αποκάλυψε ότι το μνημείο του τύμβου Καστά συνεχίζει να υφίσταται φθορά και πως δεν γίνονται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης με γρήγορους ρυθμούς.
“Από τις βροχοπτώσεις είχαμε ζημιές, κύλησαν χώματα, έστειλε το Υπουργείο συνεργεία να τα μαζέψουν, αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνονται με αυτό τον τρόπο“
“Δεν είχε προβλεφθεί ένας αγωγός για να φεύγουν τα νερά της βροχής. Οι αρχαίοι το είχαν προβλέψει αυτό. Είχαμε μεζέψει δυο ζεμπίλια με βότσαλα από το κέντρο που ήταν κατεστραμμένο, το βοτσαλωτό δάπεδο, για τα οποία ακόμη δεν έγινε τίποτα. Τόσο δύσκολο είναι αυτό το κενό να καλυφθεί”; αναρωτιέται η αρχαιολόγος. “Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών δεν έχει κάνει τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις για να γίνουν οι εργασίες, ένας δρόμος ώστε να μπορεί το μνημείο να γίνει επισκέψιμο αφού πρώτα συντηρηθεί και στερεωθεί”, συνεχίζει και τονίζει ότι οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης δεν έχουν προχωρήσει όπως έπρεπε, γίνονται μεν, αλλά προχωρούν σαν τον κάβουρα”
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με την κα Περιστέρη ότι μόλις μία υπάλληλος έμεινε στο αρμόδιο τμήμα της συντήρησης
Το θέμα είχε αναδείξει το ΕΠΙΛΟΓΕΣ με αναλυτικά ρεπορτάζ εδώ και χρόνια
Σήμερα η κα Περιστέρη τονίζει ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο για όλους και όχι μόνο για μικρές ομάδες