ΕΡΓΑΣΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση. Στάσης εργασίας στη ΔΕΥΑΚ σήμερα και αύριο

Προταση ψηφισματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, κάνει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, το οποίο θα είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στην αύξηση των τιμολογίων.

Με το ψήφισμα που προετείνει η Λαϊκή Συσπείρωση, το Δημοτικό Συμβούλιο ΚΑΒΑΛΑΣ τοποθετείται κατηγορηματικά ενάντια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων».

Αυτό καθώς: “Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές, όπως με την Ενέργεια.

Η ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών και η παράλληλη ενσωμάτωση Οδηγιών της Ε.Ε. για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας και της ανταποδοτικότητας.

Το νομοσχέδιο πατώντας σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε ότι το 1980 μετατράπηκαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ΑΕ, που όπως όλοι κατανοούμε λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αργότερα εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο.”

Έτσι λοιπόν “Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό και διεκδικούμε:

-φτηνό και ποιοτικό νερό, άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση,

-σταθερή δουλειά για το σύνολο του κλάδου,

-έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.” αναφέρει η λαϊκή Συσπείρωση.

Εντωμεταξύ, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑ Καβάλας, ανακοίνωσαν συνέχιση των κινητοποι΄ησεων κατά του νόμου ιδιωτικοποίησης του νερού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΕΥΑ συνεδρίασε την Παρασκευή 1 με μόνο Θέμα: Συνέχιση των κινητοποιήσεων για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε τη Δευτέρα 6/3 στη Βουλή, μετά από διαβούλευση λίγων μόνο ημερών, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής…»

Διαπιστώθηκε ότι η κινητοποίηση της Πέμπτης 09/03/2023, είχε μεγάλη συμμετοχή από τους εργαζόμενους του κλάδου και σημείωσε τεράστια επιτυχία, λόγω και της αποδοχής που είχε από τις τοπικές κοινωνίες. (από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών)

Επειδή ο προγραμματισμός είναι να ψηφισθεί από την Βουλή  το νομοσχέδιο την Τρίτη 14/03/2023, αποφασίσθηκε:

Προκύρηξη δυο συνεχόμενων στάσεων εργασίας, μια την προηγούμενη της ψήφισης του Νομοσχεδίου και μια την ημέρα της ψήφισης του στην βουλή ως εξής:

1. Την Δευτέρα 13/03/2023 από ώρα 11:00πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου.

2. Την Τρίτη 14/03/2023 από ώρα 11:00πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου.