ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – “ΣΑΡΩΝΕΙ” Η ΓΡΙΠΗ

Σαρώνουν οι ιώσεις του αναπνευστικού το τελευταίο διάστημα σκορπώντας ανησυχία στους γονείς αφού προσβάλουν κυρίως παιδιά. Ο ΕΟΔΥ έχει δώσει οδηγίες προφύλαξης ωστόσο το πρόβλημα εντείνει το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά της γρίπης φέτος. Η αύξηση των λοιμώξεων ξαναφέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες ελλείψεις σε παιδιατρικές υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η αύξηση των λοιμώξεων στα παιδιά φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις μεγάλες ελλείψεις στις παιδιατρικές υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τους γιατρούς οι ελλείψεις αυτές ήταν η αιτία που τρία παιδιά από τη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα να χρειαστεί να μεταφερθούν σε Αθήνα και Πάτρα για νοσηλεία.

Εντωμεταξύ, σήμα κινδύνου για την οριακή λειτουργία κρίσιμων δομών του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Βόρεια Ελλάδα χτυπούν νοσοκομειακοί γιατροί. Οι μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων και 3 Μονάδες Νεογνών για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, ενώ η υποστελέχωση θέτει σε κατάσταση οριακής λειτουργίας κλινικές της περιφέρειας.

Σε οτι αφορά τα κρούσματα, σε οδηγίες του ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας συστήνει στους ασθενείς μέτρα προφύλαξης όπως αποφυγή επαφών με άλλα άτομα, παραμονή στο σπίτι, κάλυψη στόματος και μύτης σε περίπτωση βήχα και συχνό πλύσιμο των χεριών για να σταματήσει η διασπορά.

Το πρόβλημα εντείνεται από το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά τις γρίπης. Φέτος σύμφωνα με τους γιατρούς εμβολιάστηκαν σχεδόν 1,4εκ πολίτες λιγότεροι σε σχέση με πέρσι. Οι ιώσεις χτυπούν κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας.