«Ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες – Κινητοποιήσεις και απο τους κτηνοτρόφους για την επιβίωση τους

Κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Κυριακή προετοιμάζουν αγρότες από τη Θεσσαλία, τη Δυτική, τη Βόρεια Ελλάδα και από αλλού, ζητώντας μέτρα ανακούφισης για το διογκούμενο κόστος παραγωγής. Οι αγελαδοτρόφοι καταγγέλλουν γαλακτοβιομηχανίες για χρήση εισαγόμενου συμπυκνώματος αντί του φρέσκου εγχώριου γάλακτος.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στην ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Ιανουαρίου. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 ομοσπονδιών και περισσότερων από 100 αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων από διάφορους νομούς της χώρας. 

Στις κινητοποιήσεις βέβαια και οι αγρότες της περιοχής, μαζί με όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της βόρειας Ελλάδας. Η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή του Παγγαίου το περασμένο καλοκαίρι, η δύσκολη χρονιά σε προϊόντα όπως τα σταφύλια και τα ακτινίδια, το υψηλό κόστος στα καύσιμα και την ενέργεια, έχουν οδηγήσει σε κατάσταση απελπισίας τους αγρότες.

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας κατέθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου στον αρμόδιο Υπουργό. Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρει τα επιμέρους άλυτα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και, όπως τονίζει, τους εγκλωβίζουν σε ένα διαρκές καθεστώς απελπισίας.

Συγκεκριμένα, ζητά:

  • Να δοθεί ενίσχυση de minimis στους ακτινιδοπαραγωγούς του δήμου Νέστου, οι οποίοι είδαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, κυρίως λόγω μικροκαρπίας και των-κατ’ επέκταση- αδιάθετων προϊόντων τους.
  • Να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις των παραγωγών του δήμου Παγγαίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία του καλοκαιριού του 2022 και να εξεταστούν οι δεκάδες διαμαρτυρίες καλλιεργητών της περιοχής της Γαληψού-όπου ήταν και το επίκεντρο της κακοκαιρίας- σε σχέση με την τελική εκτίμηση των ζημιών σε ελαιόδεντρα.
  • Να προχωρήσει άμεσα η στρεμματική ενίσχυση καλλιέργειας σπαραγγιού στον δήμο Νέστου, καθώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που άφησε χιλιάδες στρέμματα αδιάθετων σπαραγγιών, το 2022 εξαιρετικά δυσμενές για τους σπαραγγοπαραγωγούς.
  • Να ενταχθούν οι μηλοπαραγωγοί της Καβάλας στις ενισχύσεις de minimis, καθώς εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία.
  • Να εξαχθούν άμεσα τα πορίσματα και να αποζημιωθούν καλλιέργειες ελιών, αμυγδάλων, αροτραίων και όσων άλλων επλήγησαν από την κακοκαιρία του καλοκαιριού, στον δήμο Παγγαίου.

Τέλος, η βουλεύτρια υπενθυμίζει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το δυσθεώρητο βάρος που καλούνται να σηκώσουν καθημερινά οι παραγωγοί, λόγω της αύξησης των τιμών καυσίμων, ενέργειας, των πρώτων υλών και των λιπασμάτων.

Οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα εκφράσει την απογοήτευση τους για τις συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι άλλωστε χααρακτηριστρικά τα όσα αναφέρουν ύστερα απο σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

“Δυστυχώς γι’ ακόμα μια φορά το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν απογοητευτικό, αφού ο υπουργός και το επιτελείο του, δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελληνική κτηνοτροφία και πράττουν αντίθετα από το συμφέρον της κτηνοτροφίας της πατρίδας μας και την κοινή λογική.

Νοιώθουμε πολύ άβολα ν’ αποδομούμε τις παιδαριώδεις έως αστείες αιτιάσεις της πολιτικής ηγεσίας και των συμβούλων της, για τις καταστροφικές τους θέσεις και προτάσεις στο στρατηγικό σχέδιο που κατέθεσαν για δεύτερη φορά στην ΕΕ.

Αναπάντητα ερωτήματα και απαντήσεις, που τις περισσότερες φορές είναι γενικόλογες και αόριστες.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλάμε και να οραματιζόμαστε πια, την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Μία χούφτα ασχέτων με την κτηνοτροφία γραφειοκρατών και πολιτικών, οι οποίοι χωρίς να διαβουλευτούν πραγματικά και με εγωιστικές αποφάσεις, μας οδηγούν νομοτελειακά στον αφανισμό.”

Τις κινητοποιήσεις των αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων, που ήδη έχουν ξεκινήσει κι αναμένεται να κλιμακωθούν για την επίλυση των αιτημάτων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων στηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Κάνει λόγο για «δίκαια αιτήματα, που εκφράζουν την αγωνία τους, για το υψηλό κόστος παραγωγής και κυρίως για το κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, για τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού γάλακτος και κρέατος, για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών. Είναι αυτή η αγωνία που, σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα».

«Στην κρίσιμη αυτή περίοδο», ο ΣΕΚ καλεί τις οργανώσεις μέλη του σε όλη την Ελλάδα να πάρουν πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις, όπως και τους κτηνοτρόφους, «για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας».

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

1. Για τη μείωση του κόστους ενέργειας:

Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες.

Μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες.

2. Για τα τρόφιμα:

Μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το κρέας, το ελαιόλαδο κ.α., τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2023, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, και την απορρόφηση των ζωικών προϊόντων.

3. Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων: 

Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων.

4. Για την προστασία από τις «ελληνοποιήσεις» των αγροτικών – ζωικών προϊόντων:

Ενίσχυση των ελέγχων κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».