ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ: “Δόγμα «νόμος και τάξη» σε επίπεδο τοπικής διοίκησης”

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Ποτόλιας, καλεί να μπει προς συζήτηση, κατά την ερχόμενη συνεδρίαση, ένα θέμα που αφορά την Δημοτική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Δόθηκε για διαβούλευση από την Κυβέρνηση της ΝΔ, σχέδιο νόμου που αφορά τη λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας. Η δημοτική αστυνομία αναβαθμίζεται και από σώμα επιβολής προστίμων, αποκτά κατασταλτικό και νομικό εξοπλισμό που θα επιβάλει ακόμα και με συλλήψεις το δόγμα «νόμος και τάξη» σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Αυτό το έκτρωμα ετοιμάζονται να το ψηφίσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με αυτό το τρομακτικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση, με τη συγκατάθεση ουσιαστικά και της ΚΕΔΕ, δημιουργεί έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση του κόσμου ενάντια στη βάρβαρη πολιτική.

Την ώρα που το σύνολο των υπηρεσιών των δήμων είναι υποστελεχωμένο, που στις κοινωνικές δομές η μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού είναι με ελαστικές μορφές εργασίας, η κυβέρνηση μαζί με τους δημάρχους ετοιμάζουν τη Δημοτική Αστυνομία που θα φέρει γκλοπ και χειροπέδες (άρθρα 1-37 ενισχύουν έναν τέτοιο κατασταλτικό μηχανισμό, με χειροπέδες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, γκλομπς) για να καταστείλει τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Αντί να αυξήσουν τις δαπάνες για εξοπλισμό υπηρεσιών με μηχανολογικό εξοπλισμό και μόνιμους εργάτες και οδηγούς, διαθέτουν κονδύλια για να αγοράσουν περιπολικά και μηχανές.

Αντί να προσλάβουν κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και να μονιμοποιήσουν τους ήδη υπάρχοντες συμβασιούχους στις κοινωνικές υπηρεσίες, επιλέγουν να προσλάβουν αστυνόμους.

Αντί να δημιουργήσουν παιδικούς σταθμούς σύγχρονους και ασφαλείς για τα παιδιά μας με το απαραίτητο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό ώστε τα παιδιά μας να μην στοιβάζονται σε μεγάλα τμήματα, επιλέγουν να φτιάξουν αστυνομικά τμήματα και κρατητήρια.

Ξέρουμε πολύ καλά, ότι η σημερινή βάρβαρη πολιτική για να υλοποιηθεί θέλει αυταρχισμό και καταστολή και με τη δημιουργία αυτού του νέου αστυνομικού σώματος αυτό επιδιώκουν. Δεν είναι τυχαία η ώρα που το προωθούν. Το επόμενο διάστημα η επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικροεπαγγελματίες θα ενταθεί και οι δήμοι, ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Θέλουν να μετατρέψουν τους δήμους σε ένα ακόμα αστυνομικού τύπου φοροεισπρακτικό μηχανισμό ώστε να απαλλάξουν το κράτος από τις υποχρεώσεις του.

Η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει την χρήση της δημοτικής αστυνομίας για την καταστολή ή την όποια παρέμβασή της σε πολιτικές, συνδικαλιστικές εκδηλώσεις αντίστασης, διεκδίκησης. Από την “παράνομη αφισοκόλληση“ που επικαλείται μέχρι την περιφρούρηση απεργίας και την προετοιμασία συλλαλητηρίων εργατών, αγροτών με πρόσχημα την παρακώλυση κυκλοφορίας, διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Αυτό το έκτρωμα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους των δήμων αλλά ολόκληρη την κοινωνία, το σύνολο των συνδημοτών μας και πρέπει να απασχολήσει όλα τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς, αφού και αυτοί θα έρθουν αντιμέτωποι με το “νέο” κατασταλτικό σώμα.

Καλούμε όλα τα σωματεία άμεσα να προχωρήσουν σε μαζικές διαδικασίες προκειμένου να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους στο δήμο, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία ώστε να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός ακόμα κατασταλτικού μηχανισμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε να πάρουν θέση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο η διοίκηση όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ξεκαθαρίζουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση διαχρονικά είναι απέναντι σε κάθε μορφή κατασταλτικού μηχανισμού.