ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ 36 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Σχετικά με τον διαγωνισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια 35 χιλιάδων φωτιστικών εξωτερικού χώρου αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ με τιμές προμήθειας σημαντικά υψηλότερες από αυτές που εντοπίζονται στην αγορά, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με πρωτοβουλία του αναπλ. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της ΚΟ Γιώργου Τσίπρα και θέμα: “Διαγωνισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια 35 χιλιάδων φωτιστικών εξωτερικού χώρου αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ με τιμές προμήθειας σημαντικά υψηλότερες από αυτές που εντοπίζονται στην αγορά”.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

– Στα τέλη του 2021 το Υπ. Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών LED στους εξωτερικούς χώρους των στρατοπέδων.

-Η προμήθεια ορίστηκε ως ενιαία `επένδυση` (παρότι αφορούσε σε κωδικούς πολλών, διαφορετικών, ειδών), κάτι που σήμαινε ότι δεν επιτρέπονταν προσφορές για τμήματα της προμήθειας, παρά μόνο για το σύνολο των προϊόντων, ήτοι το σύνολο της προμήθειας.

-Παρότι επρόκειτο για προμήθεια αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, στον διαγωνισμό συμμετείχε μόνο μία εταιρεία, η Dasteri Systems ΑΕ.

-Ο λόγος που καμία άλλη εταιρεία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι ότι η Διακήρυξη περιελάμβανε την προμήθεια και λαμπτήρων LED 11W, τους οποίους – βάσει καταγγελιών – διαθέτει μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία.

-Η τιμή ανά είδος, που έδωσε η μοναδική προσφέρουσα στον διαγωνισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν είναι μόνο πολλαπλάσια σε σχέση με τη λιανική τιμή του κάθε φωτιστικού. Είναι επίσης σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που η ίδια εταιρεία έχει δώσει για τα ίδια προϊόντα σε άλλες περιπτώσεις δημόσιων προμηθειών.

Ερωτάται ο Υπουργός :

-Υπάρχει εξήγηση για τις παραπάνω εκτεταμένες διαφορές τιμών που αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ; Πώς στη διακήρυξη που συνέταξε η υπηρεσία της ΑΣΔΥΣ η αξία της εκτιμώμενης δαπάνης είχε ήδη εκτιμηθεί άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ;

-Πώς εξηγούνται οι τεράστιες διαφορές των συγκεκριμένων ειδών σε άλλους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου και στη λιανική τιμή και ιδίως του Δήμου Πατρέων;