Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον μεγάλο αριθμό των ποινικών κρατουμένων στα κρατητήρια των ΑΤ Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας

Ερώτηση προς τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη καταθέσε από κοινού με τους βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, η βουλεύτρια Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα Αστυνομικά Τμήματα Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, σχετικά με την κράτηση στα αστυνομικά κρατητήρια, μεγάλου αριθμού ποινικών κρατουμένων οι οποίοι προέρχονται από διάφορες φυλακές της χώρας και κανονικά προορίζονται για τις Φυλακές Κομοτηνής.

Μεταφέροντας τις απόψεις των Ενώσεων Αστυνομικών της περιοχής μας, σημείωσαμε ότι παρότι οι Διοικητές των εν λόγω Αστυνομικών Υπηρεσιών, ενημερώνουν συνεχώς και εγγράφως την Εισαγγελία Εφετών Θράκης για την υπερπληρότητα των κρατητηρίων, την αδυναμία να φιλοξενήσουμε – για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα – τόσο πολλούς ποινικούς κρατουμένους εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων υποδομών… ο Εισαγγελέας Εφετών επιμένει να διατάσσει την κράτηση ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια, μετατρέποντάς τα σε φυλακές, κατά παράβαση του άρθρου 66 παρ. 6 του Π.Δ. 141/91 όπου ρητά ορίζεται ότι στα Αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για σωφρονιστικό κατάστημα.

Όπως σημείωνουμε, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα δικαιώματα των κρατουμένων, σε μία χώρα δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, πρέπει να τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις, κάτι που δεν δύναται να ικανοποιηθεί όταν οι ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και η τήρηση κανόνων ασφαλείας δεν τηρούνται. Έτσι, παρατηρείται η κράτηση σε υπόγεια κρατητήρια χωρίς φυσικό φωτισμό, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού κ.α. Δυστυχώς, η χώρα μας έχει καταδικαστεί κατά το παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των ποινικών κρατούμενων.

Επιπρόσθετα, σημειώσαμε τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υπερεργασία των αστυνομικών υπαλλήλων κατά τις μεταγωγές, τους κινδύνους για την υγειινή και ασφάλεια τους, καθώς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως σκοποί κρατητηρίων στα οποία φιλοξενούνται σχεδόν διπλάσιος της χωρητικότητάς τους αριθμός κρατουμένων, ο κίνδυνος απόδρασης βαρυποινιτών τόσο κατά την παραμονή τους στα αστυνομικά κρατητήρια, όσο και κατά τη διάρκεια των μεταγωγών τους στα δικαστήρια, αλλά και η απασχόληση του αστυνομικού προσωπικού σε «αλλότρια» καθήκοντά τους.

Ρωτάμε τον αρμόδιο Υπουργό:

σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προβεί ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της κατάστασης στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων της Ροδόπης, της Ξάνθης και της Καβάλας λόγω του αυξημένου αριθμού φιλοξενούμενων κρατουμένων, οι οποίο προορίζονται για τις Φυλακές Κομοτηνής.