Ο “ΝΟΜΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ” ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ενα νέο σοκ περιμένει 1.200.000  ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς από εκείνη την ημερομηνία και μετά, διάταξη του νόμου 4670/2020 συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με τη διακύμανση του πλυθωρισμού του προηγούμενου έτους.

Στο ζήτημα αναφέρεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας τονίζοντας πως ο «νόμος Βρούτση» (ν.4670/20) προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι εισφορές για τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες θα αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με το μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι θ’ αυξηθούν κατά τουλάχιστον 8%.

“Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη που θα επιδεινώσει την άσχημη κατάσταση της αγοράς αυξάνοντας τις χρεωκοπημένες επιχειρήσεις και δεν θα επιλύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα στον ΕΦΚΑ. Στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η προοπτική επιβίωσης για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και να υπάρξουν ουσιαστικές ρυθμίσεις των οφειλόμενων εισφορών. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο με έναν επικείμενο χειμώνα «λαίλαπα» και το μόνο που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι στήριξη και όχι μια επιπλέον αφαίμαξη.

Ως εκ τούτου ζητάμε την αναστολή του νόμου εν μέσω έντονης πληθωριστικής κρίσης για να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών.” σημειώνεται.