Πανηγυρική δοξολογία στη Θάσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Μητροπολίτη Κιέβου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες στο πλαίσιο μιας ειδικής τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρου το Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου.

Ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης απηύθυνε προσφώνηση και απένειμε το κλειδί της πόλης στον Οικουμενικό Πατριάρχη τιμώντας το πολυεπίπεδο κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και πνευματικό του έργο. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε επίσης στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου με την ευκαιρία του πρώτου επίσημου εορτασμού της Σύναξης των αγίων της Θάσου προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος προσφώνησε και καλωσόρισε τους Προκαθημένους και εξέφρασε την εγκάρδια χαρά του πληρώματος της τοπικής εκκλησίας για την παρουσία τους στο νησί και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκχριστιανισμό των Ρως στα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. όταν ο πατριάρχης Φώτιος απέστειλε στο Κίεβο τους πρώτους αποστόλους για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και να βαφτίσουν τους πρώτους χριστιανούς εκεί.

Στην συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έκανε λόγο για ενότητα και συμπόρευση μέσα στην Εκκλησία, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή των αγίων στη ζωή της ορθόδοξης εκκλησίας και των πιστών, σημειώνοντας ότι στα σαράντα χρόνια της πατριαρχίας του ανακηρύχθηκαν πολλοί άγιοι και όσιοι πληροφορώντας όλους ότι το Πνεύμα είναι διαρκώς παρόν και «αγιάζει τα μέλη της εκκλησίας και τον κόσμο όλον».

Επίσης, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην συμβολή του Απόστολου των Εθνών Παύλου στη διάδοση του Ευαγγελίου στον κόσμο ξεκινώντας από την πόλη των Φιλίππων. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και στην παρουσία του μητροπολίτη Κιέβου σημειώνοντας: «Ποιος δε θα ζήλευε ανά τον κόσμο μια τέτοια σύναξη όπου προΐσταται ο πατριάρχης του γένους, οι άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού».

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι εποχές που διανύει η πατρίδα μας και οι Έλληνες είναι δύσκολες και για το λόγο αυτό περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το φρόνημα «και το φρόνημα δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται αλλά γεννιέται μέσα μας, μέσα στον κάθε άνθρωπο».

Αναφέρθηκε στο μήνυμα ενότητας που στέλνει προς όλο τον ορθόδοξο κόσμο η κοινή παρουσία στη Θάσο του ιδίου, του Οικουμενικού πατριάρχη και του μητροπολίτη Κιέβου.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Κιέβου μιλώντας στα ελληνικά εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα και την ευγνωμοσύνη του προς τον Μητροπολίτη κ. Στέφανο για την πρόσκληση που του απηύθυνε και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η επίσημη πρόσκλησή σας ήρθε στα χέρια μας στις αρχές Μαρτίου σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές, τότε που ο Ρώσος τύραννος έστελνε τα στρατεύματά του για να καταστρέψει τη χώρα μας και να κυριεύσει το Κίεβο.

Τις μέρες που διάβαζα την πρόσκλησή σας οι σειρήνες που ηχούσαν μας θύμιζαν ότι έπρεπε να προστατευτούμε από τις ρωσικές βόμβες. Διάβαζα την πρόσκληση σας χωρίς να ξέρουμε τι θα μπορούσε να μας συμβεί την επόμενη στιγμή, την επόμενη μέρα».

Επίσης, απευθυνόμενος προς τον αρχιεπίσκοπο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ίδιο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας «για την αγάπη τους και τη στήριξή τους προς την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Εκκλησία της Ελλάδας ως μεγαλύτερος αδελφός βαστάει τα βάρη και προσφέρει τη βοήθεια της προς ένα μικρότερο αδελφό».

Παράλληλα, λόγια ευγνωμοσύνης απηύθυνε και προς το πρόσωπο του Πατριάρχη για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συλλειτουργήσουν στο νησί της Θάσου, αλλά και για τη συνεχή και αδιάκοπη βοήθεια και στήριξη που προσφέρει προς την Εκκλησία της Ουκρανίας μετά τον τόμο Αυτοκεφαλίας που τους παραχώρησε.

Παρέστησαν, αρκετοί αρχιερείς, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός. Το απόγευμα ο δήμος Θάσου στη διάρκεια ειδικής τελετής θα ανακηρύξει τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο σε επίτιμους δημότες του νησιού.

πηγη: orthodoxtimes.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.