FOCUS

Λιπάσματα Καβάλας: Επόμενη πρόκληση, η δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Σε συνέχεια της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, που αποτελεί και την πρώτη ήττα του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τις ομαδικές απολύσεις, ανοίγει ο δρόμος για αντίστοιχες νίκες απολυμένων από άλλες εταιρείες.

Ενα παράλληλο θέμα που απασχολεί όμως την τοπική κοινωνία στην Καβάλα είναι το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας χωρίς τα απαραίτητα περιβαλλοντικά μέτρα εκ μέρους της ΒΦΛ.

Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι η Καβάλα είναι στις πρώτες πανελλαδικά πόλεις σε θανάτους από καρκίνο, πολλοί εκ των οποίων ήταν εργαζόμενων ή συνταξιούχων στη ΒΦΛ.

Σε πρόσφατο ταξίδι στο Belem της Βραζιλίας, επισκέφτηκα το λιμάνι της Barcarena, το μεγάλο εξαγωγικό λιμάνι του Αμαζονίου. Εκεί, σε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών, μαθαίνουμε ότι μια πρόσφατη έκρηξη σε χημική βιομηχανία άφησε εκατοντάδες πολίτες με τεράστια προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων καρκίνο, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα. Η προτεραιότητα της γαλλικής πολυεθνικής Imerys που δραστηριοποιείται εκεί είναι βεβαίως η μεγιστοποίηση του κέρδους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Τον περασμένο Ιούνιο, νοσηλεύτηκε εργαζόμενος στη ΒΦΛ ύστερα από έκρηξη αντλίας με καυστικά οξέα. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, «το ατύχημα είναι απότοκο των πεπαλαιωμένων και μισοσυντηρημένων εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τις μεθοδεύσεις για τις ομαδικές απολύσεις του έμπειρου τεχνικού δυναμικού». Είναι γνωστό πως το εργοστάσιο είναι παλιό, κακοσυντηρημένο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Είναι ξεκάθαρο για την τοπική κοινωνία ότι όσες δωρεές και χορηγίες δώσει σε τοπικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία η εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, μαζί με τα παραδείγματα εργοδοτικής ασυδοσίας, ο σκοπός της δεν είναι σε καμία περίπτωση η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε την απόδειξη την αναπνέουν οι κάτοικοι της κοντινής Νέας Καρβάλης και των ανατολικών συνοικιών της Καβάλας.

Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα πάντα για να ενεργοποιηθούν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την ουσιαστική βελτίωση και διαμόρφωση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να συνάδουν με το πλαίσιο της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας «Seveso III». Οφείλει να προστατεύσει τις χημικές ουσίες που στοιβάζονται σε ανοιχτή θέα και μπορεί εν δυνάμει να μετατρέψουν την περιοχή σε μια νέα Βηρυτό.

Η Καβάλα δεν αντέχει άλλους θανάτους. Δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική καταστροφή και υποβάθμιση. Ολοι οι φορείς οφείλουν να γίνουν συμμέτοχοι σε έναν νέο στόχο: μια πόλη που δεν θα υποφέρει από τη δυσωδία της χημικής βιομηχανίας όταν ο άνεμος φυσάει δυτικά. Ολοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα στο εργοστάσιο και τι πρέπει να κάνουμε.

Είναι στο χέρι μας!

Γιώργος Καρατσιουμπάνης

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

πηγή: efsyn.gr

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *