ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΝΟΚΟΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΔΙΧΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας, ο Σύλλογος Ποντίων Λεύκης Ν. Καρβάλης και το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος με ανακοίνωση τους σχολιάζουν το γεγονός οτι η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας έχει ζητήσει από την διοίκηση του Δήμου να βρεθεί χώρος όπου θα τοποθετηθεί μνημείο που θα θυμίζει τη Γενοκτονία 353.000 Ποντίων από τους Τούρκους.

Η ανακοίνωση:

«Οι παρακάτω Ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου Καβάλας: Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας, Σύλλογος Ποντίων Λεύκης Ν. Καρβάλης και το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος μετά την πληροφόρηση από τον τύπο ότι η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας έχει προβεί σε αίτημα για την παραχώρηση χώρου τοποθέτησης μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού, η από κοινού θέση μας είναι πως καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια ανέγερσης ή τοποθέτησης μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην πόλη της Καβάλας διότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 27/18 Δεκεμβρίου 1990 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, τοποθετήθηκε Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού από την Ένωση Ποντίων φοιτητών ΤΕΙ Καβάλας  που αναπαριστά όλη την ιστορία του Πόντου από της αρχή της μέχρι το τέλος συμπεριλαμβανομένης και της Γενοκτονίας στην περιοχή ιχθυόσκαλα οδός Τενέδου και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2001.

Οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση αρχής για ανέγερση ή τοποθέτησης δεύτερου μνημείου προκαλεί διάσπαση και διχασμό στην κοινωνία της Καβάλας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως θα είμαστε απέναντι σε κάθε τι που προσβάλλει την ιστορία και την ενότητα στον Ποντιακό χώρο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *