FEATUREDΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν από τα «λόγια τα μεγάλα»

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Καβάλας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Τ.Ε. Κώστα Κουκούλα, τον Περιφερειακό Σύμβουλο ΑΜΘ με τη Λαϊκή Συσπείρωση Θεόδωρο Συμεωνίδη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Παγγαίου Διαμαντόπουλο Μιχάλη, συναντήθηκε με την διεύθυνση του γραφείου Καβάλας του ΕΛΓΑ και εργαζόμενους του οργανισμού.

Στη συνάντηση το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε για το πώς προχωράει η διαδικασία δηλώσεων και εκτιμήσεων σε σχέση με τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις του δήμου Παγγαίου. Προέκυψε ότι οι δηλώσεις καταστροφών αφορούν δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων, πάνω από 55000 πριν λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις θα είναι η γνωστή, δηλαδή εκτίμηση ανά χωράφι. Ότι δεν ισχύει καμία «ζωνοποίηση» ή άλλες «έκτακτες προβλέψεις» (όσον αφορά τουλάχιστον τον ΕΛΓΑ), που έχουν «τάξει» στους αγρότες κυβερνητικοί βουλευτές και υπουργικά κλιμάκια, άλλοι τοπικοί, δημοτικοί και περιφερειακοί παράγοντες. Ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις για αποζημίωση στο φυτικό κεφάλαιο, που μπορεί και του χρόνου να μην δώσει παραγωγή, βάσει του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και των προβλέψεών του. Ότι για τις ζημιές που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 από τους δυνατούς άνεμους οι αγρότες δεν θα αποζημιωθούν.

Συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ, με πιο χαρακτηριστικά την χιλιομετρική αποζημίωσή τους (15 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο!) που «τους βάζει μέσα», την αναγκαστική χρησιμοποίηση των προσωπικών τους οχημάτων, αφού δεν υπάρχουν υπηρεσιακά, αλλά και τις μεγάλες ανάγκες σε στελέχωση με προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γραφείο της Καβάλας (που είναι Καβάλας – Δράμας) υπάρχουν μόλις 10 μόνιμοι υπάλληλοι και η δουλειά στο «πεδίο» αναγκαστικά βγαίνει από συμβασιούχους 8μηνίτες και 5μηνίτες εποχιακούς. Ακόμα και με αυτή την προσωρινή «ενίσχυση» είναι φανερό πως η διαδικασία εκτιμήσεων για τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν δηλωθεί με καταστροφές θα πάρει ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Το κλιμάκιο του Κόμματος δήλωσε τη στήριξή του στους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ και δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει ώστε να προωθηθούν ουσιαστικές λύσεις. 

Και από αυτή τη συνάντηση αποδεικνύεται πως οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν από τα «λόγια τα μεγάλα» των κυβερνήσεων και των ανθρώπων τους, όπως και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ και την ΚΑΠ. Είναι αυτοί και οι πολιτικές τους, οι νόμοι που διαχρονικά ψηφίσανε, που έχουν κάνει τον ΕΛΓΑ και τον κανονισμό του «εργαλείο» για να παίρνουν κι όχι να δίνουν στους αγρότες. Τα προβλήματα σήμερα οξύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο εξαιτίας των καταστροφών όσο και από τις βαριές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πολέμου στο αγροτικό εισόδημα.

Οι αγρότες σήμερα έχουν συσσωρεύσει σημαντική πείρα. Μπορούν να απορρίψουν τα καλέσματα «εφησυχασμού» και «φρονιμάδας» των αστικών κομμάτων. Να εμπιστευτούν την οργάνωση, τον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματά τους. Να εμπιστευτούν τις θέσεις, τις παρεμβάσεις, τις προειδοποιήσεις, την πείρα, την αγωνιστική στάση, την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ -ασπίδα για τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις κατακτήσεις σήμερα, ελπίδα για να χαράζεται δρόμος πραγματικά καλύτερων ημερών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *