ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΓΚΡΙΖΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Πληθαίνουν πλέον τα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για γκρίζα σημεία και αναπάντητα ερωτηματικά στην υπόθεση της πτώσης του αεροσκάφους Antonov.
Το βράδυ της Δευτέρας, το σερβικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριξε ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κανονισμοί και πως η Δημοκρατία της Σερβίας εξέδωσε άδεια για την εξαγωγή όπλων, ο εξουσιοδοτημένος τελικός χρήστης της οποίας ήταν το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τους αρχικούς ισχυρισμούς σερβικών πηγών ότι το Βελιγράδι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φορτίου του μεταγωγικού αεροσκάφους.
«Η χώρα μας έχει εγκρίνει την εξαγωγή και μεταφορά ναρκών εκπαίδευσης και ελαφρού όλμου. Δεδομένου ότι εκδώσαμε άδεια για την εξαγωγή αυτών των όπλων στον τελικό πελάτη, το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές, σίγουρα δεν μπορεί να πρόκειται για παράνομο εμπόριο, αλλά για εξαγωγή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» τονίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.
Το σίγουρο είναι ότι προκύπτουν μια σειρά απο ερωτήματα, όσο περισσότερο ξετυλίγεται η όλη υπόθεση. Σύμωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ο ναυλωτής, ο αποστολέας ή ο παραλήπτης έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν για το είδος του φορτίου. Για τη μεταφορά επικίνδυνου φορτίου (όπλα, πυρομαχικά κλπ) χρειάζεται ειδική άδεια από την ΥΠΑ, η οποία δίδεται μετά από συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.
Επίσης, μια σειρά από σερβικά μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδα «Danas» και το «N1» αναφέρθηκαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στις δραστηριότητες της εταιρείας «Valir», της οποίας το φορτίο μεταφερόταν στο Μπαγκλαντές. Ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας είναι ο Μλάντεν Μπογδάνοβιτς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, πίσω από αυτόν βρίσκεται ο Σλόμπονταν Τέσιτς.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, “o Τέσιτς θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στα Βαλκάνια. Από το 2017 βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ενώ νωρίτερα βρισκόταν στο κατάλογο ταξιδιωτικών απαγορεύσεων του ΟΗΕ, καθώς εξήγαγε -παρά τις απαγορεύσεις- όπλα στη Λιβερία (2003). Πέρυσι, μάλιστα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του από την Ιντερπόλ, κατόπιν τυνησιακού αιτήματος.”
Σύμφωνα με τις τελευταίες χθεσινοβραδινές εκτιμήσεις, οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό των άθικτων πυρομαχικών, τα οποία δεν εξερράγησαν κατά τη διάρκεια της πτώσης, εκτείνονται σε μια γεωγραφική περιοχή μεγαλύτερη των χιλίων στρεμμάτων, με τους υπευθύνους να κάνουν λόγο για έρευνες που θα διαρκέσουν παραπάνω από μήνα, ενώ ήδη έχει μπει μπροστά και το σχέδιο των ελεγχόμενων εκρήξεων στα συντρίμμια του «Αντόνοφ». Στο σημείο επιχειρεί ακόμη με 36 άνδρες και το Τάγμα Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) για παν ενδεχόμενο, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών του Μπανγκλαντές (τελικός προορισμός των όπλων) πως ανάμεσα στα οπλικά συστήματα δεν υπήρχαν νάρκες. Στις έρευνες φαίνεται, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα συνδράμει τις επόμενες ημέρες και αμερικανικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών.
Μεγαλύτερο πέπλο μυστηρίου όμως απλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την υπόθεση, καθώς παραμένουν αναπάντητα από τους κυβερνητικούς κύκλους τα σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν από όσες εξηγήσεις δόθηκαν στις επίσημες ανακοινώσεις.