ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ: Ανθρακες και πάλι οι εξαγγελειες για κοινωνικό τουρισμό

Το Καλοκαίρι ήρθε. Η ανάγκη των διακοπών για εργαζόμενους και συνταξιούχους και πάλι στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αφού με την αντιλαϊκή της πολιτική στέρησε τη δυνατότητα για μια υποφερτή ζωή και φυσικά το δικαίωμα για διακοπές ανακοίνωσε πρόγραμμα «κοινωνικού τουρισμού» για εργαζόμενους, ανέργους και ΑΜΕΑ με διάφορες προϋποθέσεις, λες και το δικαίωμα στη ζωή και στην ξεκούραση είναι με προϋποθέσεις.  Για τους συντ/χους και πάλι κουβέντα.

Το αίτημα των συντ/χων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «κοινωνικού θεραπευτικού τουρισμού» δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι τώρα από καμιά κυβέρνηση, παρόλο που αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη κοιν. ομάδα.

Μάλιστα για τους συντ/χους του ΟΑΕΕ δεν αποδίδουν στην ομοσπονδία τους την εθελούσια παρακράτηση του 1€ το μήνα, που είναι αποκλειστικά γι αυτό τον σκοπό. Όπως δεν αποδίδουν και στους συντ/χους ΙΚΑ και Δημοσίου τα 0,20 €, που τα παρακρατούν κι αυτά παράνομα.

Ο θεραπευτικός και γενικά ο τουρισμός, δηλ. λίγες μέρες ξεκούραση και ξεγνοιασιά, αποτελεί δικαίωμα. Θα μπορούσε το δικαίωμα αυτό να ικανοποιηθεί αν ήταν κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί δήλωσαν 250.000 μέχρι τώρα για το πρόγραμμα. Τι είναι όμως οι 250.000 μπροστά στα εκατομμύρια των εργαζομένων, ανέργων και συντ/χων, που δε θα μπορέσουν να επωφεληθούν ούτε για μια ημέρα. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την αύξηση των 5 εκ € στο πρόγραμμα (35 έναντι 30εκ πέρυσι), χρήματα αυτά προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων, που είναι πολλαπλάσιες απ΄ αυτά που επωφελούνται και όχι όλοι από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Για να φανεί η διαφορά να αναφέρουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2010 το κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό ήταν διπλάσιο 62,5 εκ. €) για 570.000 δικαιούχους και 7 διανυκτερεύσεις. Οι συνεχόμενες μειώσεις τελευταίων χρόνων έγιναν με διαφορετικές κυβερνήσεις, ήταν και είναι συνειδητή επιλογή. Ψήφισαν αντιλαϊκούς- αντισυνταξιουχικούς νόμους, περικοπές και φορολογικά βάρη. Όπως συνειδητή είναι η επιλογή από τη μια να ληστεύουν συντ/χους και εργαζόμενους και από την άλλη να χαρίζουν σε τράπεζες και πολυεθνικές. Την ίδια στιγμή στερούν από συνταξιούχους και εργαζόμενους από κοινωνικά αγαθά (υγεία, πρόνοια, διακοπές κλπ)

Ακόμα, παρά την μερική επιδότηση των ακτοπλοϊκών και άλλων συγκοινωνιών το κόστος μετάβασης για μια οικογένεια σε νησί ή σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας παραμένει υψηλό και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης ακρίβειας.

Το συνταξιουχικό κίνημα δεν το βάζει κάτω. Διεκδικεί το δικαίωμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα του κοιν. τουρισμού με καθόλου ή μειωμένη συμμετοχή και αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης.

Δυναμώνουμε το Σύνδεσμό μας τη ΣΕΑ Ν. Καβάλας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για όσα δικαιούμαστε.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΛΗΚΗΡΑ

ΚΑΒΑΛΑ 04/07/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.