LatestΠΟΛΙΤΙΚΗ

H κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα, καλύπτει τις αντεργατικές αποφάσεις της Energean

Για την πυρκαγιά στην Νέα Καρβάλη και την αντεργατική επίθεση και την μη τήρηση των υποχρεώσεων της Energean Oil, ρωτάει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Στην ερώτηση αναφέρει:

Το Σάββατο 9 Απρίλη εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean Oil στη Νέα Καρβάλη Καβάλας και συγκεκριμένα στη δεξαμενή αποθήκευσης έρματος «πετρελαιωμένων» νερών ΤΚ 661, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις προειδοποιήσεις του σωματείου των εργαζομένων και άλλων φορέων της πόλης.

Η Energean Oil έχει διακόψει αναίτια την παραγωγική δραστηριότητα για πάνω από 6 μήνες, παρά το γεγονός ότι στη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό κράτος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον Πρίνο υπάρχει η ρητή αναφορά στην υποχρέωση της εταιρείας για συνεχή παραγωγή πετρελαίου.

Το ίδιο διάστημα η εταιρεία με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις 185 έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζόμενων, δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οφείλει στο Δημόσιο, στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στη ΔΕΠΑ, στη ΔΕΗ (με εκτίμηση τα χρέη προς τη ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνάνε τα 20 εκ. ευρώ).

Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση που αντί να πάρει μέτρα, καλύπτει τις αντεργατικές αποφάσεις της εταιρείας, της δίνει κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια ύψους 100 εκ. ευρώ, δεν πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους για την ασφαλή λειτουργία παρότι το ζήτησαν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι. Από τη διεθνή πείρα και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία είναι γνωστό ότι η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, οι μειώσεις προσωπικού, η παράδοση εργασιών σε εξωτερικά συνεργεία εργολάβων, η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, η ελλιπής συντήρηση, είναι ορισμένες από τις αιτίες που αυξάνουν τη συχνότητα ατυχημάτων και εγκυμονούν τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, τον πληθυσμό και το περιβάλλον.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  1. – Να επαναλειτουργήσει άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο, με βάσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους δίωξη εναντίον τους.
  2. – Να διερευνηθούν άμεσα οι αιτίες της έκρηξης και της πυρκαγιάς και να δοθούν σαφείς απαντήσεις: εάν η δεξαμενή ΤΚ 661 ήταν πλήρης και τι είδος και ποσότητες πετρελαιοειδών υπήρχαν στην επιφάνεια. Να αποσαφηνιστεί εάν η συγκεκριμένη δεξαμενή είχε υποβληθεί σε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων, εάν υπήρξαν επισημάνσεις στο πόρισμα του ελέγχου σχετικά με τη στατική της επάρκεια, όπως και για τα στοιχεία διάβρωσης. Εφόσον υπήρξαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι αντίστοιχες υποδείξεις, εάν η εταιρεία είχε προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης. Να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι τακτικοί αλλά και έκτακτοι έλεγχοι για την ασφάλεια των χερσαίων και των θαλάσσιων εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε ατύχημα με συνέπειες στους εργαζόμενους, στον πληθυσμό της περιοχής και στο περιβάλλον. Να καταλογιστούν οι εργοδοτικές ευθύνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *