ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ “ΧΑΛΑΣΑΝ” ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Ο πρόεδρος των Καφεζυθοπωλών Γιώργος Βαφείδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κίνηση των καταστημάτων εστίασης στις αρχές του καλοκαιριού είναι καλή και βελτιώνεται. Βέβαια αναφέρθηκε παράλληλα και στο ότι υπήρχε αναμονή για ένα καλό τριήμερο (Αγίου Πνεύματος) και έλευση των τουριστών , “δυστυχώς όμως μας τα χάλασε ο καιρός” τόνισε και πρόσθεσε πως ” Κινηθήκαμε κάπως την Κυριακή και την Δευτέρα. Όμως λόγω καιρού δεν δούλεψαν τα καλοκαιρινά μπαράκια. Ο καιρός είναι τα τελευταία χρόνια ασταθής και κάνει ζημιά στα καταστήματά μας.”

ΈΝα άλλο θέμα που έθιξε ήταν το ότι υπάρχει πρόβλημα τεράστιο με θέσεις που δεν καλύπτονται . Το Ινστιτούτο της ΓΕΣΕΒΕ έκανε μια επίσημη έρευνα και βρήκε πως στο κλάδο της εστίασης και του τουρισμού απουσιάζουν 70-80 χιλιάδες χέρια. “Καταλαβαίνουμε τι πρόβλημα υπάρχει. Ο κυριότερος λόγος είναι η πανδημία που έκανε τον κόσμο να χάσει την εμπιστοσύνη του με τα lockdown με τον περιορισμό θέσεων εργασίας λόγω της τήρησης των μέτρων , των ανεμβολίαστων που δεν έμπαιναν στα μαγαζιά κλπ. Τώρα όμως το κομμάτι αυτό το λύσαμε. Όμως χάθηκαν πολλά χέρια που πήγαν να βρούν αλλού δουλειά. Υπάρχει και ο φόβος πως το φθινόπωρο θα επιστρέψουμε στις παλιές καταστάσεις . Άλλο ένα πρόβλημα είναι η επιδοματική πολιτική και πολλοί νέοι προσπαθούν να μείνουν στο επίδομα. Τα «καλά χέρια» έχουν φύγει προς άλλους προορισμούς , στα νησιά που έχουν μεγάλη σεζόν και στην συνέχεια οι νέοι βολεύονται με το επίδομα ανεργίας.

Οι συνθήκες εργασίας στα καταστήματα της δικής μας περιοχής, πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και είναι ιδιαίτερα φιλόξενα για τον εργαζόμενο. Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι ξέρουμε πως αυτοί είναι οι μισθοί και όλα έχουν να κάνουν με τις εισπράξεις. Ο κλάδος της εστίαση βάλλεται γενικά χρόνια τώρα και με την κρίση του 2010 και με τον αντικαπνιστικό νόμο , με την υπερφορολόγηση , τα ποσοστά της προστιθέμενης αξίας , τους φόρους στο αλκοόλ και τον καφέ που είναι μοναδικά νούμερα για την Ευρώπη. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε μια φτωχοποίηση. Βάζουμε τα μισθώματα, τα ενοίκια που είναι ανεξέλεγκτα, ειδικά στο κέντρο της Καβάλας. Μια επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει καλά πρέπει να είναι υγιής οικονομικά. Αν όχι και αυτά τα λίγα μας δημιουργούν προβλήματα . Η γενική κατάσταση είναι κακή” σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *