Το Πανελλήνιο συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας στην Καβάλα
ΗΕλληνική Νεφρολογική Εταιρεία Νοσηλευτών (ΕΝΕΝ), στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μελών της, διοργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας στις 16, 17 και 18 Ιουνίου 2022 στην Καβάλα στο ξενοδοχείο Lucy.
Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝΕΝ, αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών και στοχεύει στην προαγωγή της Νοσηλευτικής γνώσης, στην ανταλλαγή απόψεων στα νέα επιστημονικά δεδομένα και παράλληλα στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της.
Το συνέδριό αυτό είναι ένα ιδιαίτερο συνέδριο, είναι μια γιορτή επανασύνδεσης μας, μετά από τέσσερα χρόνια, που ήταν το 13ο και μετά από δύο και πλέον χρόνια, γεμάτα δυσκολίες, μέτρα προστασίας και πολύ μεγάλη εργασιακή και ψυχολογική πίεση, είμαστε και πάλι εδώ, παρόντες στο 14ο ραντεβού μας, στην όμορφη και φιλόξενη πόλη, της Καβάλας, με την ελπίδα, ότι η επιστροφή μας στην πραγματικότητα και στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας να είναι μόνιμη και δημιουργική. Ωστόσο διατηρεί και τον υβριδικό χαρακτήρα του, εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα της διαδικτυακής συμμετοχής και παρακολούθησης των εργασιών του. Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου θα καλύψει όλο το φάσμα της Νεφρολογικής Νοσηλευτικής. Η συμμετοχή επιστημόνων από τον κλινικό και ακαδημαϊκό χώρο της Νεφρολογίας από την ιατρική και την Νοσηλευτική και άλλων επιστημόνων, που συμμετέχουν στην θεραπευτική ομάδα των ασθενών με νεφρολογικά και άλλα συνοδά νοσήματα αλλά και από τον ευρύτερο πνευματικό και κοινωνικό χώρο, σε Στρογγυλές Τράπεζες, Διαλέξεις, Κλινικά φροντιστήρια και Ελεύθερες ανακοινώσεις, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του συνεδρίου μας.
Η Εναρκτήρια Τελετή θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 και ώρα 20.00 στη Συνεδριακή Αίθουσα του Ξενοδοχείου. Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Δήμου Καβάλας και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ). Ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ο κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, -ερευνητής τοπικής ιστορίας, τιμά το Συνέδριό μας στην έναρξη των εργασιών του και θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν στην πλούσια πολιτιστική ιστορία της πόλης, με την διάλεξη με θέμα: “ Ιστορικό οδοιπορικό στην πόλη της Καβάλας ”.
Οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), παρουσιάζουν πολλά και σύνθετα προβλήματα, που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται μία σύνθετη θεραπευτική διεπιστημονική ομάδα, με πολύ καλό συντονισμό, σωστή διαχείριση και συνεργασία, ώστε να διασφαλίζεται και να αποδίδεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνουμε κλινικό φροντιστήριο με θέμα: “ Μαθαίνω και διεκδικώ”: Διαπραγματεύεται τις δεξιότητες, που χτίζουν σχέσεις αποτελεσματικής και εποικοδομητικής συνεργασίας και επικοινωνίας. Το Κλινικό φροντιστήριο συντονίζει η κ. Πόπη Παναγιωτοπούλου, PhD, MSc, Επισκέπτρια καθηγήτρια Neapolis University, pafos SY, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων.
Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, οργανώνουμε διαδραστικό κλινικό Σεμινάριο, δίνοντας βήμα στους ασθενείς μας και στους φροντιστές τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να υποβάλλουν ερωτήσεις και να δοθούν απαντήσεις από εξειδικευμένους Νοσηλευτές Νεφρολογίας, σε θέματα που αφορούν την Αιμοκάθαρση, την Περιτοναϊκή Κάθαρση, την Μεταμόσχευση, την Διατροφή τους, την ψυχολογική υποστήριξη των ίδίων, αλλά και του περιβάλλοντός τους. Οι Νοσηλευτές/τριες που θα έρθουν από όλα τα Νεφρολογικά Κέντρα της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα προβλήματα, που αφορούν τους ασθενείς υπό Αιμοκάθαρση, την σημασία της τακτικής παρακολούθησης των ασθενών με πρώιμα στάδια ΧΝΝ, Τις μεθόδους αντιμετώπισης της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας.
Ιδιαίτερο Επιστημονικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει η θεματολογία των Στρογγυλών Τραπεζών (ΣΤ) και οι εισηγήσεις ειδικού κοινωνικού ενδιαφέροντος, που αφορούν την ένταξη ή την διακοπή της αιμοκάθαρσης σε υπερήλικες ασθενείς και τις ιδιαιτερότητες, που παρουσιάζουν οι ασθενείς αυτής της ομάδας.
Επίσης Επιστημονικό ενδιαφέρον έχουν οι διαλέξεις, που αφορούν την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας και το Νοσοκομείο του μέλλοντος. Πρόκειται να ανακοινωθούν 40 εργασίες, που έχουν σχέση με την Εξωνεφρική Κάθαρση, την Παιδιατρική Νεφρολογία, την Μεταμόσχευση, την ποιότητα ζωής των Νεφροπαθών, την Δίαιτα των Νεφροπαθών, τον έλεγχο των Λοιμώξεων στις μονάδες εξωνεφρικής κάθαρσης , την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων πρόληψης και μετάδοσης της Covid-19 .
Η εφαρμογή ECO Haimodilysis, τα νέα δεδομένα, που αφορούν τα διαλύματα αιμοκάθαρσης, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των ασθενών και των οικογενειών τους, Τα νέα δεδομένα στη Μεταμόσχευση νεφρού, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την Οργάνωση και Διοίκηση Νεφρολογικών μονάδων.
Στο Συνέδριό μας συμμετέχουν 170 Νοσηλευτές Νεφρολογίας, από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αναμένεται να το παρακολουθήσουν επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη Θεραπεία της Νεφρικής Νόσου, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών υπό Αιμοκάθαρση και Μεταμόσχευση Νεφρού.
Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, έχει διαμορφώσει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα αιμοκάθαρσης, που αποτελείται από 174 Μονάδες Αιμοκάθαρσης, 94 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 80 σε Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Κέντρα.
Υποβάλλονται σε Αιμοκάθαρση 11.769 ασθενείς, Περιτοναϊκή 613 ασθενείς και 2827 είναι Μεταμοσχευμένοι. , ενώ αναμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού 950 ασθενείς. (Πηγή στοιχείων :1.ΥΣΕΜ και 2. Ε.Ο.Μ. Δεκέμβριος 2021). Όλοι οι πάσχοντες από ΧΝΝΤΣ, χωρίς εξαίρεση, λαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία Εξωνεφρικης Κάθαρσης. Η χώρα μας είναι τελευταία χώρα στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων σώματος. Το Νοσηλευτικό Έργο καλύπτουν 850 περίπου Νοσηλευτές Νεφρολογίας, οι οποίοι είναι μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών. Θα πρέπει να τονιστεί η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού, που υπάρχει σε όλες τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης της Χώρας, Οι Νοσηλευτές εργάζονται εντατικά σε συνθήκες δύσκολες και επίπονες με πολύ προσωπικό και ψυχικό κόστος. Τα μέλη της Ο.Ε. σε συνεργασία με την τοπική Ο.Ε. εργάστηκαν δημιουργικά, συνδυαστικά και μεθοδικά, προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα Συνέδριο με άρτια Εκπαιδευτική και κοινωνική οργάνωση”.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Οργανωτική Επιτροπή ,Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΝΕΝ και Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παναγιώτα Τσούγια στο τηλέφωνο 6937105345.