7η Διαπεριφερειακή Επιμορφωτική Συνάντηση Εταίρων του έργου CHERISH

Ο Δήμος Καβάλας θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 την 7η κατά σειρά Διαπεριφερειακή Επιμορφωτική Συνάντηση Εταίρων του έργου CHERISH – Creating opportunities for regional growth through promoting Cultural HERitage of fISHing communities in Europe – Δημιουργώντας ευκαιρίες περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη του Προγράμματος ΙΝΤΕRREG EUROPE.

Το εταιρικό σχήμα απαρτίζουν ο Δήμος του Μίντελμπουργκ (Ολλανδία) ως επικεφαλής εταίρος του έργου, ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια της Ρίγα (Λετονία), το Συμβούλιο της Μαγιόρκα (Ισπανία), η Διαδημοτική Κοινότητα του Άλτο Μίνιο (Πορτογαλία), η Αναπτυξιακή Εταιρία Πάφου (Κύπρος), η Περιφέρεια του Αμπρούζο (Ιταλία), ο Πολιτιστικός Συνεταιρισμός “Snowchange Cooperative” (Φινλανδία) και η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Παράκτια Ένωση Γερμανίας»/EUCC (Γερμανία).

Η εν λόγω συνάντηση στοχεύει στην αναλυτική και in situ παρουσίαση των καλών πρακτικών των αλιευτικών κοινοτήτων της περιοχής μας, καθώς και των δράσεων της περιφέρειας και των εμπλεκόμενων φορέων της αλιείας, υπό το πρίσμα της διατήρησης της αλιευτικής πολιτιστικής κληρονομίας.

Περιλαμβάνει επιμορφωτικές επισκέψεις σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της αλιευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με την παρουσία εκπροσώπων από το Μίντελμπουργκ και τη Ρίγα.

Την πρώτη μέρα της συνάντησης η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει καλωσόρισμα στο Δημαρχείο της Καβάλας, επισκέψεις στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), όπου θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα ερευνητικά πεδία του εν λόγω φορέα και στον χώρο του Καρνάγιου και ξενάγηση στην παλιά πόλη της Καβάλας.

Την επόμενη μέρα, και σε συνεργασία με τον Αγροτικό Αλιευτικό Συνεταιρισμό, οι επισκέπτες θα μεταβούν στη Λιμνοθάλασσα της Κεραμωτής, όπου θα περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις των αλιέων και θα συμμετέχουν στην εμπειρία του ψαρέματος.

Επίσης, θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Ροδόπης. Η συνάντηση θα κλείσει με την επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, όπου οι επισκέπτες θα γνωρίσουν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων της περιοχής και τη σχέση της Καβάλας με τη θάλασσα, την αλιεία, τη ναυτιλία και το εμπόριο.

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τον Δήμο να φιλοξενεί τέτοιες δράσεις, οι οποίες όχι μόνο αναδεικνύουν την πόλη της Καβάλα και την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά ταυτόχρονα προωθούν και τις ομορφιές του τόπου μας στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κ. Ανδρέα Καραγιώργη – Π-ΑΜΘ, Δρ. Μάνο Κουτράκη – ΙΝΑΛΕ, κα Αναστασία Μιρλή – Μονάδα Διαχείρισης, κ. Χρήστο Τζανάκο – Ναυτικό Μουσείο, κα Λίλη Λυμπεροπούλου – Aναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ – ΟΤΑ, και κκ Αρβανιτάκη Σταύρο και Μιχάλη Νταρακτσή – Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.