LatestΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΩΒ ΜΕΔΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

Οι μωβ μεδουσες αυξάνονται στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες, την ώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα μπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο χάρτης που αναδημοσιεύει το Ελληνικό παρατηρητήριο βιοποικιλότητας είναι ενδεικτικός της έκτασης του προβλήματος, καθώς φαίνεται ότι οι μωβ μέδουσες “απλώνουν τα πλοκάμια” τους… Έχουν καταγραφεί τόσο στο Αιγαίο όσο και το Ιόνιο, στον Κορινθιακό κόλπο αλλά και στις παραλίες της Θάσου και της Καβάλας. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.  Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή γινόταν περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια). Το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους στον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ και στην Μάλτα επικράτησε η πληθυσμιακή έκρηξη της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) από το 2018 έως και το 2020, ενώ είδαμε επανεμφάνιση στην Μάλτα και τον Ιανουάριο του 2022.

H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αν επικρατήσει το pattern όπως γινόταν μέχρι τώρα θα έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε για άλλα 1.5 με 2 χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *